Založ si blog

Označovanie rušňov 2

Druhé pokračovanie článku o označovaní. V minulom článku sme sa zaoberali pôvodnými označeniami ktoré sa v praxi používali do roku 1988. Hoc dnes sa u najznámejších železničných spoločností používajú označenia ktoré si dnes vysvetlíme, v niektorých súkromných žel. dopravcov sa používajú ešte staré označenia.

 

Nevýhody starého označenia spočívali v tom, že podľa princípu označovania lokomotívy mohli ísť maximálne rýchlosťou 120 km/h čo sa pri technickom pokroku nemohlo používať i v rámci konkurencie bývalých čsd voči automobilovej a autobusovej doprave.

 

Oproti starým označeniam sa zavádzalo i tzv. kontrolné číslo ktorého výpočty i iné veci vysvetlím nižšie.

Teraz sa podme  zaoberať nahrádzaním písmen prvým číslom na tabuľke

 

E sa zmenilo na 1

S sa zmenilo na 2

ES sa zmenilo na 3

EM sa zmenilo na 4

SM sa zmenilo na  5

Dovtedy nepoužívané ESM sa nahradilo 6

T sa zmenilo na 7

M sa zmenilo na  8

Pozíciu čísla 9 zastávajú riadiace vozne ( typ vozňa ktorý má pult na riadenie vlaku ako v rušni ale na rozdiel od rušňa nemá hnacie ústrojenstvo, ľudovo: nemá motor).

Pozíciu čísla 0 zastávajú prípojné vozne ( Väčšinou vozne podobnej stavby ako motorové vozne).

 

KONTROLNE Číslo

V označovaní to bola novinka. Jeho vznik podnietilo členstvo v medzinárodnej železničnej únií (UIC). Okrem kontrolného čísla je uvádzané v administratíve i medzinárodné označenie vozidla .Aby som nezabudol kontrolné číslo sa uvádza i na vozňoch (označovanie vozňov v inom článku). kontrolné číslo sa dá vypočítať i ručne postup je uvedený na:http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002580-Znaceni-nasich-zeleznicnich-hnacich-vozidel-2/ Ale je aj program na:http://www.k-report.net/koridory/koncis.htm .

A pre tých čo by sa ani do toho nevyznali návod tu:http://lokogalerie.wz.cz/cislo.htm.

Čísla sa zmenili napr: T478.4070 na 754 070 – 1. Z tohto vyplýva, že okrem inventárneho čísla a zmeny písmena na prvé číslo uvedené vyššie sa zmenili čísla bez ohľadu na dopravné parametre vozidla.

Označovanie lokomotív 1

18.06.2012

Po dlhej dobe znovu pridávam nový článok. V prvom článku ste sa mohli dočítať k prvému označeniu. Teraz som sa rozhodol napísať nový článok o označovaní rušňov. Po vzniku prvej Československej republiky v roku 1919 ostala na území železničná sieť ktorú spravovali rôzne súkromné železničné spoločnosti. Neskôr boli vytvorené ČSD (Československé Státní [...]

Porucha v žst. Kráľovany

17.04.2012

Železničná porucha v železničnej stanici Kráľovany V televízií som sa dopočul o poruche trakčného vedenia v železničnej stanici Kráľovany. Myslel som si že zas sa pokazila lokomotíva radu 350 (ES 499.0)(o označovaní a lokomotívach v Ďalších článkoch) ktorá bola vyrábaná v 70-tych rokoch minulého storočia, a aj dnes prekonáva obrovské vzdialenosti na [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10886x
Priemerná čítanosť článkov: 3629x

Autor blogu

Kategórie