Založ si blog

Označovanie rušňov 2

Druhé pokračovanie článku o označovaní. V minulom článku sme sa zaoberali pôvodnými označeniami ktoré sa v praxi používali do roku 1988. Hoc dnes sa u najznámejších železničných spoločností používajú označenia ktoré si dnes vysvetlíme, v niektorých súkromných žel. dopravcov sa používajú ešte staré označenia.

 

Nevýhody starého označenia spočívali v tom, že podľa princípu označovania lokomotívy mohli ísť maximálne rýchlosťou 120 km/h čo sa pri technickom pokroku nemohlo používať i v rámci konkurencie bývalých čsd voči automobilovej a autobusovej doprave.

 

Oproti starým označeniam sa zavádzalo i tzv. kontrolné číslo ktorého výpočty i iné veci vysvetlím nižšie.

Teraz sa podme  zaoberať nahrádzaním písmen prvým číslom na tabuľke

 

E sa zmenilo na 1

S sa zmenilo na 2

ES sa zmenilo na 3

EM sa zmenilo na 4

SM sa zmenilo na  5

Dovtedy nepoužívané ESM sa nahradilo 6

T sa zmenilo na 7

M sa zmenilo na  8

Pozíciu čísla 9 zastávajú riadiace vozne ( typ vozňa ktorý má pult na riadenie vlaku ako v rušni ale na rozdiel od rušňa nemá hnacie ústrojenstvo, ľudovo: nemá motor).

Pozíciu čísla 0 zastávajú prípojné vozne ( Väčšinou vozne podobnej stavby ako motorové vozne).

 

KONTROLNE Číslo

V označovaní to bola novinka. Jeho vznik podnietilo členstvo v medzinárodnej železničnej únií (UIC). Okrem kontrolného čísla je uvádzané v administratíve i medzinárodné označenie vozidla .Aby som nezabudol kontrolné číslo sa uvádza i na vozňoch (označovanie vozňov v inom článku). kontrolné číslo sa dá vypočítať i ručne postup je uvedený na:http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/002580-Znaceni-nasich-zeleznicnich-hnacich-vozidel-2/ Ale je aj program na:http://www.k-report.net/koridory/koncis.htm .

A pre tých čo by sa ani do toho nevyznali návod tu:http://lokogalerie.wz.cz/cislo.htm.

Čísla sa zmenili napr: T478.4070 na 754 070 – 1. Z tohto vyplýva, že okrem inventárneho čísla a zmeny písmena na prvé číslo uvedené vyššie sa zmenili čísla bez ohľadu na dopravné parametre vozidla.

Označovanie lokomotív 1

18.06.2012

Po dlhej dobe znovu pridávam nový článok. V prvom článku ste sa mohli dočítať k prvému označeniu. Teraz som sa rozhodol napísať nový článok o označovaní rušňov. Po vzniku prvej Československej republiky v roku 1919 ostala na území železničná sieť ktorú spravovali rôzne súkromné železničné spoločnosti. Neskôr boli vytvorené ČSD (Československé Státní [...]

Porucha v žst. Kráľovany

17.04.2012

Železničná porucha v železničnej stanici Kráľovany V televízií som sa dopočul o poruche trakčného vedenia v železničnej stanici Kráľovany. Myslel som si že zas sa pokazila lokomotíva radu 350 (ES 499.0)(o označovaní a lokomotívach v Ďalších článkoch) ktorá bola vyrábaná v 70-tych rokoch minulého storočia, a aj dnes prekonáva obrovské vzdialenosti na [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10868x
Priemerná čítanosť článkov: 3623x

Autor blogu

Kategórie